„Consider what you want to do in relation to what you are capable of doing. Climbing is after all a matter of integrity.” Gaston Rebuffat

PRINCIPII SI STANDARDE PROFESIONALE

Turele montane, indiferent de natura lor, presupun inevitabil asumarea de catre participantii la acestea a unei anumite doze de risc. Principala preocupare a ghidului montan in turele pe care acesta le conduce este controlul riscului si reducerea acestuia pe cat posibil.

In acest context, in turele pe care le conducem, ne raportam si ne desfasuram activitatea in conformitate cu principiile si standardele profesionale indicate mai jos: asigurarea sigurantei fiecarui particpant si a grupului in ansamblul sau, calitatea turei pentru fiecare participant, respectul fata de munte si ceilalti care merg pe munte.

Ghizii montani ai Alpine Adventure Romania sunt membri in Asociatia Ghizilor Montani din Romania si isi asuma standardele de lucru ale acestei asociatii profesionale.

Alpine Adventure Romania si-a asumat standardele stabilite in International Adventure Travel Guide Qualification and Performance Standard prin semnarea oficiala a acestui document.

Siguranta participantilor la tura este pe primul loc

In nicio tura montana nu putem elimina complet riscul de accidentare. Indiferent de ruta aleasa, intotdeauna vor fi riscuri, mari sau mici. Insa, noi putem si in fapt trebuie sa minimizam aceste riscuri atat de mult cat se poate. De altfel, gestionarea riscului este principala noastra responsabilitate in orice tura pe care o conducem. 

Este una din regulile de baza ale mersului pe munte si ni se aplica noua cu atat mai mult avand in vedere calitatea noastra de conducatori de grup. Niciun participant la turele noastre nu ramane singur pe munte si nu se intoarce singur de pe munte.Plecam in tura impreuna si ne intoarcem impreuna.

Ca membri in Asociatia Ghizilor Montani din Romania, aderam pe deplin la standardul de siguranta pe munte al asociatiei reflectat in raportul optim dintre numarul de participanti intr-o tura si numarul de ghizi montani care conduc grupul, raport determinat de tipul activitatii montane realizate. Ca regula de baza, nu mergem cu grupuri mari, iar in traseele cu grad ridicat de risc, mergem asigurand un raport de 2:1 sau in unele situatii chiar de 1:1.

Pentru noi, un client pregatit – din punct de vedere al echipamentului individual, al tehnicilor de deplasare in functie de teren si anotimp, al cunostintelor de utilizare a echipamentului tehnic – este un client in siguranta, siguranta care se extinde automat si asupra grupului. Din aceasta perspectiva, consideram ca este responsabilitatea noastra sa nu ne limitam intr-o tura la atingerea obiectivului stabilit ci sa transmitem continuu catre participanti cunostinte care se pot transforma apoi in aptitudini. Suntem de altfel in terenul potrivit pentru astfel de lectii.

Intotdeauna incepem o ruta pregatiti. Analizam si stabilim inainte de plecarea in tura echipamentul de care avem nevoie, ruta pe care o vom urma si caracteristicile de teren ale acesteia, riscurile probabile, punctele cheie ale traseului si punctele de retrageree, durata estimata a turei si efortul implicat in functie de nivelul fiecarui participant, tehnici de ascensiune si asigurare pe care le vom folosi. Aflam informatii despre vremea probabila si starea zapezii in masivul in care mergem. Toate acestea sunt importante pentru a ne putea atinge obiectivul si, cel mai important, pentru a o face in siguranta.

In timpul parcurgerii traseului, evaluam continuu vremea, conditiile din traseu, conditia fizica si de sanatate a fiecarui participant la tura si, in functie de aceasta, luam deciziile care se impun, inclusiv retragerea din traseu daca este cazul. Incurajam fiecare participant sa se autoevalueze si sa ne informeze imediat daca intampina probleme sau dificultati.

Nu intram intr-un traseu fara sa avem cu noi trusa de prim ajutor si alte elemente de salvare. 

Atunci cand este necesar, utilizam echipamentul de siguranta pe care il aducem cu noi (corzi, hamuri, casti, etc.).

Cand suntem pe munte, suntem preocupati atat de siguranta fiecarei persoane in parte cat si de cea a grupului pe care il conducem, in ansamblul sau. Deciziile noastre iau in considerare amandoua aceste aspecte.

Calitatea turei pentru fiecare participant conteaza pentru noi

In orice tura pe care o conducem vrem ca fiecare participant sa-si atinga obiectivele pentru care s-a inscris in tura si depunem tot efortul in acest sens. Insa, conditionam atingerea obiectivelor de rezultatele evaluarii continue de risc pe care o facem in timpul traseului. Daca riscurile sunt prea mari pentru a fi rezonabil asumate, fie din cauza conditiilor meteo, a starii zapezii sau a starii fizice si/sau de sanatate a ta sau a unui alt participant la tura, vom lua decizia sa ne retragem. Asa cum spunea Ed Visturs, “getting up is optional, getting down is mandatory”. 

Sprijinim in mod activ fiecare participant la tura sa-si testeze limitele, dar, in acelasi timp, nu fortam pe nimeni dincolo de rezonabil si acceptabil. 

Atmosfera relaxata dintr-un grup conteaza mai mult decat crezi pentru reusita unei ture. Ajuta la atingerea obiectivelor turei si imbogateste experienta personala a fiecarui participant. De aceea ne straduim ca grupurile pe care le formam si conducem pe munte sa fie inchegate nu numai din punct de vedere al capacitatilor fizice ale fiecarui participant, dar si din punct de vedere al interactiunilor din cadrul grupului, in mod special in cazul turelor cu o durata mai mare. De accea, ne rezervam dreptul de a selecta participantii la turele noastre.

Comunicarea constanta in cadrul grupului este cheia unei ascensiuni reusite. Cominicam deschis su transparent cu toti participantii la tura, atat inainte, cat si in timpul turei. Ne asteptam ca fiecare participant sa procedeze la fel.  Luam mereu in considerare sugestiile participantilor inainte de tura, ascultam si integram in procesul de decizie de pe munte opiniile acestora. De asemenea, feedback-ul participantilor de dupa finalizarea turei este important pentru noi pentru a regla acele aspecte care poate nu au functionat asa cum trebuie.

Respectam muntele si pe ceilalti care urca pe munte

Respectam muntele si nu lasam nimic in urma noastra. Ne dorim munti si poteci curate. 

Respectam dreptul fiecarei alte persoane de a fi pe munte si de a se bucura de acesta. De altfel, ne bucuram sa ne intalnim pe munte cu alte persoane care impartasesc pasiuni similare.

In situatia accidentarii unei persoane dintr-un alt grup, atingerea obiectivelor noastre devin automat secundare si, in orice situatie, acordarea primului ajutor va conta cel mai mult.