Autor: Nicusor Bobocea

Avalanșele nu se întâmplă. Fenomenul este unul complex și marea majoritate dintre noi, cei care mergem pe munte, îl vom înțelege doar la un nivel superficial. Dar un pic este mai bine decât deloc. Dacă un minum de cunoștințe despre avalanșe mă ajută să scad cu 10% riscul la care mă expun într-o tură, atunci merită să le știu.
Întotdeauna facem o alegere (conștientă sau nu): putem să nu plecăm în tură, putem să mergem în tură dar în teren care nu poate favoriza declanșarea unei avalanșe, ne putem retrage din traseu dacă credem că riscurile sunt prea mari, putem opta pentru rute alternative care ocolesc zonele cu risc de avalanșă sau putem decide să ne asumăm riscurile (din ignoranță sau după o analiză atentă) și să intrăm în terenul de avalanșă.

Autor: Nicusor Bobocea

Bețele sunt extraordinar de utile pe munte, dar dacă nu știi când și cum să le folosești te pot încurca. Soluția e simplă: mult exercițiu, pe orice tip de teren și în orice anotimp. Și ca în toate, nu abandona exercițiul după câțiva pași … e nevoie de timp.

Autor: Teo Vlad

Aglomeratia pe varfurile populare.
Lectia invatata a fost ca ascensiunea muntilor populari trebuie facuta ori mai devreme decat devreme in zi, ceea ce inseamna de fapt in noapte, ori in alt sezon mai exigent.

Autor: Nicusor Bobocea

“Ascensiunea a fost magnifică, un test extraordinar de anduranță și curaj susținut, realizată numai de acești doi oameni, fără să fie asigurați în coardă și fără pioleți, încărcați cu echipament …” (C. Douglas Milner)

Autor: Teo Vlad

Light is right!
Cata vreme ne raportam la o logica simpla si anume ca cu cat stai mai putin timp expus pericolelor esti mai in siguranta, greutatea pe care o cari in spate poate face diferenta sau poate contribui la acea diferenta de siguranta. Chiar daca unii duc la extrem reducerea greutatii rucsacului in competitii sau in realizarea unor recorduri ”extreme”, unele aspecte in acest sens pot ajuta pe oricine.

Autor: Teo Vlad

Daca te cateri si incerci sa gasesti o pereche perfecta de manusi, ajungi mai devreme sau mai tarziu sa ai probleme de alegere. Iti doresti probabil o manusa care sa fie si aderenta si impermeabila si rezistenta. Probabil ca in general vei gasi doar doua dintre aceste trei calitati la o manusa, dar niciodata pe toate trei.