“It’s always further than it looks. It’s always taller than it looks. And it’s always harder than it looks.” Si mai mereu e mai frumos decat te astepti sa fie.

TURE EXTERNE / EXPEDITII

Incepand cu anul 2015 am organizat in mod constant ture outdoor usoare sau dificile in masive montane din afara Romaniei. Pe munti cu altitudini comparabile cu cele din Carpatii romanesti sau pe munti de mare altitudine. Pe rute usoare, pe rute grele, pe trasee de via ferrata, in perete, la rafting, la escalada, etc.

S-a strans deja o serie rezonabila de ture. In Europa - Tatra (Slovacia) cu ascensiunide iarna in Rysy si Gerlachovsky, Alpii Dinarici (Slovenia - Triglav, Muntenegru - Bobotov Kuk, Macedonia - Korab), Olimp (Grecia), Pirin si Rila (Bulgaria), Dolomiti (Italia) cu trei ture consecutive organizate in ultimii trei ani in zone diferite ale acestora, in special pentru trasee de via ferrata, Alpi (Italia - Monte Rosa, Matterhorn, Franta - Mont Blanc, Austria - Grossglockner), Highlands (Scotia - Black Cuilins din Hebride), Lofoten (Norvegia, deasupra cercului polar), Islanda, Atlas (Maroc - Djebel Toubkal), Caucaz (Elbrus), Anzi (Ecuador - Chimborazo si Cotopaxi), Himalaya (Nepal - Island Peak).

Urmeaza alte destinatii!

O tura externa Alpine Adventure Romania este o tura montana sau outdoor in afara Romaniei. Practic, aceste ture acopera intreaga gama de servicii pe care o oferim – ture montane clasice de iarna sau de vara, ture in teren alpin si pe ghetar, escalada sportiva, alpinism, cursuri de specialitate, ture de via ferrata, etc. – dar in ture intinse pe mai multe zile, in masive montane din afara tarii.

O tura poate fi dedicata in intregime urcarii unui anume varf (cum a fost, de exemplu, cazul Elbrusului) sau poate include mai multe activitati (urcarea unui varf, rafting, vizitarea unor obiective outdoor, escalada).

Durata unei astfel de ture variaza in functie de obiectivele acesteia. In general, in locatiile apropiate (Bulgaria, Grecia, Muntenegru, Slovacia) am mers pentru 3-4 zile. In munti mai inalti sau in locatii mai departate duratele turelor au variat intre 5-10 zile (Mont Blanc, Norvegia, Dolomiti). Turele din afara Europei si mai ales cele care au implicat ascensiunea unor munti de mare altitudine nu se pot face in mia putin de 2 saptamani.

Transportul – In functie de tara distanta pe care o avem de parcurs pana in tara in care organizam tura, ne-am deplasat fie cu masinile personale (in general pentru turele scurte din Balcani), fie cu avionul. In acest al doilea caz, biletele de avion le putem achizitiona noi. Preferam sa reducem cat mai mult costul calatoriei cu avionul si sa zburam cu companii low-cost. Datorita variatiei mare de pret a biletelor de avion in functie de momentul achizitionarii acestora, nu includem costul acestora in pretul turei. Pentru transportul local inchiriem masina de la aeroportul de destinatie. In functie de numarul de participanti, aceasta poate fi un microbuz sau o masina mica. Costurile transportului local sunt incluse in pretul turei.

Cazarea – De cazare ne ocupam noi integral, costurile fiind incluse in pretul turelor. Preferam cazari decente in dauna celor ieftine si fara conditii. In functie de locatia in care mergem, totusi, este posibil sa fie nevoie sa dormi cu mai multe persoane in aceeasi incapere. In ture dormim la pensiuni, cottage-uri, hoteluri, apartamente, cabane, refugii.

Echipamentul – Daca iti lipseste echipament individual, iti putem recomanda ce produse sa achizitionezi sau, in situatii de urgenta, te putem ajuta cu acestea. Echipamentul tehnic de echipa il punem noi la dispozitie. Daca mergem cu avionul, locul acestuia este in bagajul de cala.

Preferam grupurile mici din mai multe motive: tura este mai inchegata din punct de vedere al atmosferei in grup cand acesta este unul restrans (atmosfera de grup), unui grup mic ii va lua mai putin timp sa se pregateasca si sa deplaseze pe munte (eficienta) si, in special, un grup mai mic inseamna risc mai mic din punct de vedere al sigurantei participantilor (siguranta). 

Referitor la acest ultim aspect, in functie de specificul tehnic al rutelor pe care le facem intr-o tura, asiguram un raport ghid-client adecvat care se conformeaza Romania se conformeaza standardului asociatiei profesionale din care face parte echipa noastra (Asociatia Ghizilor Montani din Romania). De exemplu, daca tura este cu grad mare de risc, se poate merge in formula un ghid – un client. 

Evident, urmam programul pe care ni l-am stabilit inainte de plecare si ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus. Bineinteles, pot fi situatii in care riscurile nu justifica rezultatul dar, in marea majoritate a turelor pe care le-am facut am ajuns unde ne-am propus.

In afara muntelui sau a obiectivelor legate de activitatile montane, ne place insa sa vedem cat mai mult din zonele in care ajungem. Intotdeauna alocam ceva timp si pentru activitati de acest tip. Apreciem intreaga experienta (cultura, oamenii, locul si, poate cel mai important, atmosfera din cadrul propriului grup) si nu doar muntele.

Informatii despre turele externe pe care le aflam poti afla de pe pagina noastra de Facebook unde acestea sunt postate sau de pe acest website. Cel mai bine este sa ne contactezi la datele de contact afisate pe acest website. 

Pentru a participa intr-o tura este important sa te potrivesti profilului acesteia din punct de vedere al obiectivelor pe care si le propune tura si din punct de vedere al capacitatii tale fizice si a aptitudinilor tehnice necesare pentru atingerea acestora. Iti recomandam sa te auto-evaluezi in functie de aceasta. Si pentru noi este important sa te cunoastem si sa te evaluam inainte de a pleca intr-o tura externa impreuna. Participarea in prealabil la cel putin o tura de weekendinterna, organizata de noi, ajuta in acest sens. De asemenea, pentru noi conteaza mult sa existe o potrivire intre participantii la tura. Certurile din nimicuri, intarzierile, lipsa de compatibilitate, etc., toate acestea contribuie la o atmosfera tensionata in cadrul grupului pe care vrem sa o evitam.

In functie de pretul stabilit pentru tura, achitarea unui avans stabilit de comun acord va fi necesara. Il vom folosi pentru acoperirea cheltuielilor turei care trebuie realizate inainte de aceasta. De asemenea, acesta reprezinta si garantia noastra in situatia unei anulari de ultim moment care nu se produce din cauza noastra. Restul sumei de plata va fi achitata la plecarea in tura.