“I”If there’s only one thing I would like to say, this is: enjoy the process. Don’t worry about the result. Climbing must be fun”. Marc Le Menestrel
Escalada sportiva, via ferrata, catararea la gheata, alpinismul sunt activitati care presupun deplasarea in teren tehnic, complex si pentru realizarea carora este nevoie de acumularea unor cunostinte de baza referitoare la echipamentul utilizat, folosirea acestuia, tehnicile de ascensiune specifice fiecarei activitati, masuri de protectie si siguranta, etc.
Toate acestea nu inseamna insa ca aceste activitati nu pot fi realizate decat de persoane cu experienta montana semnificativa. Ca in orice activitate, progresul este gradual, de la usor la dificil, de la simplu la complex. Astfel, organizam aceste tipuri de activitati atat pentru avansati, cat si pentru incepatori.
Mai jos, pentru claritate si o mai buna intelegere, am inclus definitiile acestor diferite discipline.
Escalada sportiva este o ramură a cățăratului în care cățărătorul se concentrează, pe un traseu scurt, pe depășirea, prin propriile forțe, a pasajelor tehnice de stâncă, traseul fiind echipat cu ancore permanente pentru protecție. Sportul este practicat atat indoor, ca si outdoor.
Sunt doua maniere de a urca intr-un traseu de escalada: cap de coarda si mansa. Urcarea cap de coarda implica catararea si asigurarea concomitenta de catre catarator cu folosirea ancorelor cu care este echipat traseul, respectiv amenajarea topului de escalada. Urcarea in mansa presupune doar catararea, asigurarea fiind deja realizata prin trecerea corzii prin topul amenajat. Dar cel mai bine este sa vezi si sa intelegi acestea la stanca.
Important este sa intelegi ca, cel putin la urcarea in mansa, in conditiile in care normele de siguranta sunt respectate, riscurile la adresa celui care se catara sunt foarte, foarte mici. Astfel, orice incepator, care nu a mai urcat pe stanca deloc, poate participa la astfel de ture. Traseele de escalada variaza de la usoare la dificile, asa ca este loc pentru oricine, indiferent de nivel.
Organizam ture dedicate pentru escalada in toate zonele din Romania echipate cu trasee, in general pentru incepatori. Ne place sa schimbam zonele de catarare pentru a vedea si alte locuri.
Alpinismul se refera la parcurgerea de trasee alpine dificile, de cele mai multe ori acestea având diferențe mari de nivel și multe lungimi de coardă, acestea necesitând echipament specific și experiență. În accepțiunea românească, cuvântul alpinism este folosit pentru a face referire exclusiv la catararea in perete, insa cuvantul are o utilizare mult mai larga. Practic, cand spunem alpinism ar trebui sa ne gandim la doua tipuri de activitati: catararea in perete pe mai multe lungimi de cooarda (acceptiunea romaneasca, limitata, a cuvântului, la care vorbitorii de limba engleza o identifica ca fiind multi-pitch rock climbing) si deplasarea in teren alpin (fie pe stanca, pe zapada sau pe teren mixt) folosind echipament tehnic si tehnici de ascensiune specifice – cum ar fi de exemplu parcurgerea unei creste de tipul Vartopel-Arpasel sau realizarea unei ascensiuni pe varful Mont Blanc din Alpi sau a Matterhorn-ului. Important de retinut este ca alpinismul nu este limitat la catararea in perete.
De asemenea, trebuie facut diferenta intre deplasarea pe stanca si pe zapada si gheata. Tehnicile si ancorele sunt diferite si trebuie invatate si aplicate ca atare.
Daca escalada poate fi practicata aproape imediat de oricine, cel putin in maniera mansa, in cazul traseelor de alpinism de perete este necesara o introducere graduala, de la simplu la complex, in timpul careia sa-ti insusesti foarte bine si foarte practic urmatorul set de cunostinte: echipamentul specific si utilizarea acestuia (coarda, ham, casca, espadrile catarare, anouri, carabiniere, bucle echipate, etc.), sistemul de siguranta (noduri, ancore, asigurari fixe si mobile, construirea regrupărilor, etc.), tehnica de asigurare a co-echiperului, sistemul de ascensiune, sisteme de auto-salvare.
In cazul traseelor de alpinism in sensul clasic, francez, al cuvantului, situatia este atat mai simpla, cat si mai complicata. Mai simpla pentru ca nu implica un sistem atat de complex ca cel al cataratului in perete si intr-un traseu alpin pasajele dificile pot fi, scurte si nu atat de greu de depasit. Mai complicata pentru ca intr-un traseu alpin situatia este de multe ori fluida si trebuie sa te descurci cu ce gasesti in teren.
Organizam ture de alpinism pentru incepatori si pentru cataratori cu experienta redusa. Sunt cateva zone bune, relativ aproape de Bucuresti, in care poti invata si exersa in siguranta. Mergem fie in trasee de perete (ex: in Cheile Rasnoavei, la Pestera Muierii, in Cheile Turzii, in Bucegi- in peretele Costilei, in abrupturile Craiului) sau in trasee alpine (Vartopel-Arpasel, Acele Morarului, Creasta Fierastraului, vai de abrupt din Bucegi si in trasee alpine de iarna).
Rapelul in fapt este o tehnica folosita in alpinism si se refera la coborarea unui pasaj pe coarda / folosind coarda. Este esential ca sistemul standard de realizare a acestuia sa fie invatat si practicat pentru a-l executa eficient cand este cazul.
De obicei, integram rapelul in turele / cursurile de alpinism pe care le facem, dar, in mod exceptional, putem organiza ture care sa implice exersarea sistemului standard de rapelare.
Realizarea unui traseu de via ferrata presupune parcurgerea unui traseu echipat cu ancore și cabluri metalice utilizate pentru asigurare și cățărare. Pentru aceasta ai nevoie de urmatorul echipament individual: casca, ham, lonja speciala pentru via ferrata echipata cu doua carabiniere cu inchidere automata.
Sistemul de siguranta folosit nu este greu de invatat si insusirea acestuia dureaza foarte putin. De aceea, traseele de via ferrata sunt accesibile oricui, fara a fi necesara o experienta in zona alpinsimului/escaladei. Bineinteles, aceste trasee trebuie abordate in functie de nivelul fiecaruia, ele fiind clasificate de la A la D in functie de dificultate.
In ultima perioada in Romania s-au deschis noi zone de via ferrata in care organizam ture dedicate. Iti trebuie un pic de curaj la inceput. Echipamentul necesar ti-l punem noi la dispozitie.
Catararea la gheata este o forma de escalada doar ca mediul pe care te catari este … apa solida. Regulile si principiile sunt tot cele din escalada si alpinism. Echipamentul utilizat este insa diferit (coltarii si pioletii tehnici sunt o aditie necesara), tehnica de urcare este diferita, iar ancorele altele (suruburi de gheta si ancore de tip Abalakov).
Atunci cand sezonul permite si se formeaza gheata buna, organizam cu siguranta ture de catarare la gheata. Oricine, indiferent de nivelul de experienta, este binevenit.
Durata turelor de escalada sau de alpinism pe care le facem variaza de la 1 zi la trei zile. In cazul turelor de escalada sau catarare la gheata, numarul de participanti este limitat la 4/ghid. In cazul turelor de alpinism, numarul de participanti este limitat la 2 persoane / ghid. In cazul turelor de via ferrata, numarul participantilor este variabil in functie de dificultatea traseului, de la 1 la 4 persoane/ghid.