Stai vertical!

Autor: Nicusor Bobocea

Ghid montan / Alpine Adventure Romania

Aproape de fiecare dată când plec pe munte într-o tură cu soția, am aceeași discuție despre bețe. Oricât aș insista, concluzia este că mai bine merge fără bețe pentru că mai mult o încurcă. Ambele opinii sunt la fel de adevărate. Bețele sunt extraordinar de utile pe munte, dar dacă nu știi când și cum să le folosești te pot încurca. Soluția e simplă: mult exercițiu, pe orice tip de teren și în orice anotimp. Și ca în toate, nu abandona exercițiul după câțiva pași … e nevoie de timp.

Și ca să te încurajez să nu abandonezi exercițiul după doar câțiva pași, încerc să răspund mai jos la următoarele:

La ce ajută bețele pe munte?

Când folosim bețele de trekking?

Cum folosim bețele?

La ce ajută bețele pe munte?

La multe, multe:

Menținerea echilibrului: în urcare, în coborâre sau pe o culme îngustă, orice început de dezechilibru poate fi corectat imediat cu ajutorul bețelor; în special în coborâre, dacă ai un bagaj greu în spate, acesta te va împinge permanent în față și atunci ai nevoie de o echilibrare permanentă. Nu există instrument mai bun pentru asta decât bețele telescopice.

Preluarea greutății dinspre picioare și corp către mâini. Din nou, cu un rucsac greu în spate și/sau într-un traseu de iarnă, acest aspect devine foarte important și are trei efecte fantastice: echilibru mai bun (vezi punctul de mai sus),  eficiența deplasării (cel mai probabil, dacă folosești bețele cum trebuie, îți vei conserva energia mai bine) și protejarea articulațiilor, în special celor de la genunchi care nu vor trebui să absoarbă integral șocul la fiecare pas.

În special iarna sunt foarte bune ca puncte de sprijin și  impuls al mișcării în urcare. Imaginează-te într-o pantă abruptă, plină de zăpadă tare. Înfingi zdravăn bațul în zăpadă și tragi de el pentru a face următorul pas. E ca și cum te-ai trage de un colț de stâncă. Cu siguranță ajută mai mult decât dacă tot efortul revine picioarelor.

Iarna:

în zăpadă în care te afunzi până la brâu și nu mai poți să ieși, poți folosi bețele pentru distribuirea greutății proprii pe o suprafață mai mare și vei ieși imediat.

în loc de piolet în traversee înclinate și chiar pentru frânare în cazul în care ai alunecat (acestea sunt tehnici de mers care neesită un pic de exercițiu).

le folosești ca și ancore pentru cort. După o ninsoare serioasă noaptea, ai mai multe șanse să le mai vezi  de dimineață în vreme ce cuiele sunt pe undeva sub centimetri buni sub zăpadă.

Chiar dacă poveștile cu urși captează mai ușor imaginația, poate cel mai mare risc din munții noștri în potecile pe care le batem vara, vine dinspre câinii de stână. Din nou, bețele te salvează în situații de întâlniri de gradul trei sau mai mult în funcție de numărul lor. Cu bețele poți ține câinii la o distanță rezonabilă, într-un cerc și nu doar în față și, la o adică, sunt de destul de tari și cred că provoacă durere la orice lovitură cât de cât serioasă.

Instrumente bune la toate: să-ți faci un adăpost improvizat de vară sau de iarnă sau să improvizezi repede o targă în cazul în care cineva este acccidentat și nu se mai poate deplasa.

Și aproape am uitat de schi. Dar în cazul ăsta nu mai e nevoie de nicio explicație suplimentară

Când folosim bețele?

Oricând, indiferent de sezon. Vara sunt la fel de utile ca și iarna.

Și aproape în orice tip de tură, cam pe orice fel de teren montan, cu câteva excepții.

Vara sunt momente în care terenul e mult prea tehnic, presupune cățărare elementară cel puțin și, în această situație, în care avem nevoie ca mâinile să ne fie libere, bețele chiar ne vor încurca.  Iarna, în pante suficient de înclinate și zăpadă înghețată sau gheață, încât ne este teamă că vom aluneca, bețele trebuie schimbate cu pioletul.

Majoritatea traseelor tehnice presupun însă parcurgerea și a unor secțiuni mai ușoare în care avem nevoie de bețe și secțiuni dificile în care bețele ne vor încurca. De exemplu, dacă mergem în creastă în Crai (vară sau iarnă), cu siguranță că pe traseul de apropiere și apoi cel de coborâre vom avea nevoie de bețe. În creastă însă lucrurile se schimbă însă și câteodată bețele ne-ar prinde bine pentru a ne echilibra pe porțiunile înguste și expuse, iar altădată ne vor încurca când trebuie să cățărăm un mic horn. Ce-i de făcut atunci?

Nu sunt decât două opțiuni:

a) În funcție de traseul pe care vrem să îl facem, facem un compromis și luăm doar instrumentul de care vom avea cea mai mare nevoie în tură și ne descurcăm doar cu el, chiar dacă ne-ar prinde bine din când în când și celelalte.

b) Iei tot cu tine și alternezi abordarea în traseu. Trebuie să te tragi cu mâna de ceva stânci o porțiune semnificativă din traseu și există riscul de a te agățai în bețe? Atunci le strângi și le pui pe rucsac și continui. Ai trecut de secțiunea tehnică? E bine să scoți bețele din nou.

Din punctul meu de vedere, varianta b) e cea mai bună în majoritatea situațiilor.

Cum mergem cu bețele pe munte?

Cel mai bine este să exersezi în toate turele în care mergi următoarele principii de bază:

Reglează-ți bețele în funcție de înălțimea ta. Pentru urcare, bețele trebuie să fie atât de înalte încât pe teren drept să facă unghi drept cu antebrațul tău pe care îl ții în poziție orizontală față de sol. Pentru coborâre fă-le mai lungi pentru a ține cont de înclinația pantei. Dacă ești într-un traverseu, poți lăsa bățul de la vale mai lung și pe cel din deal mai scurt.

Regula principală în deplasare este următoarea: mână la picior opus. Când piciorul stâng e în față, ne ajutăm concomitent de bățul din mâna dreaptă și invers. Nu e o mișcare neapărat naturală și trebuie exersată mult timp ca să devină reflex.

Prinde-ți mâna în curelușa mânerului de jos în sus pentru a avea o mai bună prindere a acestuia.

Pune presiune serioasă pe curelușă și mâner și înfinge la fel de serios bățul în potecă – iarna în special. Dacă doar târâi bățul după tine și nu-l fixezi solid ci doar îl așezi superficial, mai bine lasă-l acasă.

Dacă nu ai mai folosit bețe pe munte până acum, nu e musai să încerci să aplici toate principiile de mai sus concomitent. S-ar putea să fie chiar contraproductiv. Mai bine le exersezi pe rând și, pe măsură ce devii confortabil cu unul dintre ele, adaugi altul în următoarea tură. În câteva luni – asta dacă mergi de câteva ori pe munte în lunile ăstea – ai șanse destul de mari ca mișcarea să devină instinctivă.

Când cumperi bețe ghidează-te după următoarele:

· Să fie din material suficient de bun astfel încât să-ți susțină greutatea și să nu cedeze când îți vei lăsa greutatea pe ele în traseu.

· Să fie ușoare pentru că de multe ori va trebui să le pui pe rucsac și fiecare gram în plus poate să conteze.

· Lungimea bețelor strânse să nu fie prea mare (bețele cu trei segmente sunt mai bune din acest punct de vedere) pentru că o să fie incomode de pus pe rucsac și se vor agăța.

· Sistemul de închidere/deschidere al segmentelor bețelor contează mult. Sistemul clasic este cel cu înfiletare, dar acesta este și cel mai predispus la probleme: se strică mai repede și practic te poți trezi în tură că filetul nu mai ține, s-au că ți-a ieșit un segment cu totul de pe arc și nu-l mai poți monta la loc, iar iarna cel mai probabil va îngheța și vei avea de muncă serios să scurtezi/lungești bețele. Sistemul cu prindere laterală prin strângere, ceva mai nou, este mult mai bun.

· Vârful de oțel al bețelor să fie de tip vidia: nu se tocește și șansele să alunece de pe orice piatră vor fi mici.

· Să aibă rozete. Iarna, în special în zăpadă mare și afânată, te vor scuti de mult efort.

· Și e adevărat, ca un băț bun să întrunească calitățile de mai sus, înseamnă că e destul de scump. Diferența o vezi însă imediat pe munte.

Concluzii

Bețele te ajută foarte tare în aproape toate tipurile de ture pe care le vei face. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să lipsească din echipamentul individual cu care pleci în tură.

Exersează mersul cu bețele în toate turele, pe toate tipurile de teren și în orice anotimp, până când mișcarea devine instinctivă.

Exersează principiile de bază ale mersului cu bețe unul câte unul și apoi cumulează-le într-o singură mișcare, fluidă.

Investește în o pereche de bețe bune.